top of page
  • sinergoetikaelitsa

5 рани от които страда Душата-по Лиз Бурбо

Updated: Jan 1


Рана от Отхвърляне


Пробуждане на травмата: от зачеването до първата година. Не чувства правото си да съществува. С родителя от същия пол.


Маска: Бягащ.

Родител: Същият пол.

Тяло: Свито, тънко, слабо или фрагментирано.

Очи: Малки, изразяващи страх или впечатлението за маска около очите.

Речник: „нищожно", „нищо", „несъществуващо", „изчезвам".


Характер: Непривързан към материалното. Перфекционист. Интелектуалец. Минава от фази на силна любов към фази на дълбока омраза. Не вярва в правото си на съществуване. Сексуални трудности. Смята се за нищожен, без стойност. Стреми се към самотата. Безличен. Способност да става невидим. Намира различни начини за бягство. Лесно се отнася. Смята се за неразбран. Трудно му е да позволи на детето в него да живее.


Най-голям страх: Паниката.


Хранене: лош апетит, дължащ се на емоциите или на страха. Малки порции. За да избяга: захар, алкохол или дрога. Предразположен към анорексия.


Да видим заедно какво означава думата „отхвърляне" или „да отхвърля". Речникът ни дава няколко определения:

Гоня - Отстранявам, отказвайки - Отблъсквам - Нетърпимост - Не допускам - Изхвърлям

На много хора им е трудно да направят разлика между отхвърлям и изоставям. Да изоставиш някого, означава да се отдалечиш от него заради нещо друго или някого другиго, докато да отхвърлиш някого, означава да го отблъснеш, да не искаш да бъде до теб или да присъства в живота ти. Този, който отхвърля, използва израза „не искам", докато този, който изоставя, казва по-скоро: „Не мога".

Отхвърлянето е много дълбока травма, защото този, който страда от нея, се чувства отхвърлен в самото си същество и най-вече в правото си да съществува. Сред петте травми тази се проявява най-напред - тя присъства много от рано в живота на даден човек.



Рана от Изоставяне


Пробуждане на травмата: Между първата и третата година от живота с родителя от противоположния пол. Липса на емоционална храна или на желания вид храна.

Маска: Зависим.


Тяло: Издължено, слабо, липса на тонус, увисване, слаби крака, прегьрбване, ръце, които изглеждат прекалено дълги и висят отпуснати покрай тялото, части от тялото, които падат или са отпуснати.

Очи: Големи, тъжни. Поглед, който привлича.

Речник: „отсъстващ", „сам", „не понасям", изяжда ме", „не ме отпускат".


Характер: Жертва. Сливащ. Нужда от присъствие, внимание, подкрепа и най-вече от опора. Трудност да направи или да реши нещо сам. Иска съвети, но не ги следва непременно. Детски глас. Трудно приема „не", трудно приема отказ. Тъга. Плаче лесно. Привлича състрадание. Един ден щастлив, един тъжен. Физически се вкопчва в другите. Психичен. Звезда. Търси независимост. Обича секса.


Най-голям страх: Самотата.


Хранене: Добър апетит. Булимичен. Обича меките храни. Яде бавно.

Възможни болести: Гръб, астма, бронхити, мигрени, хипогликемия, агорафобия, диабет, надбъбречни жлези, късогледство, истерия, депресия, редки болести, които привличат още по-голямо внимание, нелечими болести.


Травмата от изоставяне и от предателство са тясно свързани и двете се отключват в ранна детска възраст и са активирани от родителя от противоположния пол на възраст между една и три години. Липса на емоционална храна.Човекът може да е получавал някаква форма на обич, но тя не е отговаряла на потребностите му и е липсвала топлина в отношенията с родителя.


Травмата от отхвърляне е най-опустошителна и болезнена, след нея е травмата от изоставяне. Защо? Защото се преживява пасивно, вътрешно и се характеризира най-вече с изпитване на дълбока тъга.



Рана от Унижение


Характеристики на травмата от УНИЖЕНИЕ


Пробуждане на травмата: Между една и три годишна възраст с родителя, който се е грижил за физическото му развитие, обикновено майката. Липса на свобода. Чувство на унижение от контрола на този родител.


Маска: Мазохист.

Тяло: Дебело, кръгло, нисък ръст, дебел, издут врат, напрежения във врата, гърлото, челюстите и ханша.

Очи: Големи, кръгли, отворени и невинни като на дете.

Речник: „достоен съм", „недостоен съм", „малък", „дебел".


Характер: Често се срамува от себе си или от другите или се страхува да не се срамуват от него. Не обича да бърза. Познава нуждите си, но не ги слуша. Поема всичко на гърба си. Контролира, за да избегне срама. Смята се за нечистоплътен, безсърдечен, свиня или нищожен в сравнение с другите. Прилепващ. Прави всичко да не бъде свободен, защото „да си свободен", означава „неограничен". Ако е неограничен, се страхувала не прекали. Играе си на майка. Свръхчувствителен. Наказва себе си, като смята, че наказва другия. Иска да бъде достоен. Преживява отвращение. Срам на сексуално равнище, но е чувствен, а не слуша сексуалните си нужди. Компенсира и се възнаграждава чрез храната.


Най-голям страх: Свободата.

Хранене: Обича богати на мазнини храни, шоколад. Булимичен или се храни на множество малки порции. Срамува се, когато купува или да яде глезотии.

Възможни болести: Гръб, рамене, гърло, ангини, ларингити, дихателни проблеми, крака, стъпала, разширени вени, изкълчвания, счупвания, черен дроб, щитовидна жлеза, кожни сърбежи, хипогликемия, диабет, сърце.



 

Рана от Предателство


Можем да предадем някого или да преживеем предателство по много начини. „Предавам" означава „преставам да бъда верен на някого или на някаква кауза, изоставям или издавам някого". Най-важното понятие, свързано с предателството, е вярност. Да бъдеш верен, означава да спазваш ангажиментите си, да бъдеш лоялен и предан. Когато доверието е разрушено, човек страда от предателство. По–надълбоко стои раната от изоставяне. Боли ни когато някой ни предаде, защото в същия момент изживяваме дълбоко в себе си, че ни изоставя.


Пробуждане на травмата: Между две и четири годишна възраст с родителя от противоположния пол. Нарушено доверие или очаквания без отговор в любовната/сексуалната връзка. Манипулиране.

Маска: Контролиращ.

Тяло: Показва сила и власт. При мъжа - рамене, по-широки от ханша. При жената - ханш, по-широк от раменете. Изпъкнала гръд. Изпъкнал корем.

Очи: Напрегнат, прелъстителен поглед. Очи, които бързо виждат всичко.

Речник: „разделен", „разбра ли въпроса?", „способен съм", „остави ме да го направя сам", „знаех го", „довери ми се", „нямам му доверие".


Характер: Смята се за много отговорен и силен. Стреми се да бъде специален и важен. Не спазва ангажиментите и обещанията си или се мъчи да ги спазва. Лесно лъже. Манипулатор. Прелъстител. Има много очаквания. С променливо настроение, убеден, че е прав и се опитва да убеди другия. Нетърпелив. Нетърпящ. Разбира и действа бързо. Прави всичко, за да бъде забелязан. Артист. Лесно се доверява. Не показва уязвимостта си. Скептичен. Страх от неангажиране.


Най-голям страх: Разпадане; раздяла; отказ.

Хранене: Добър апетит. Яде бързо. Добавя сол и подправки. Може да се контролира, когато е зает, но после губи контрола.

Възможни болести: Болести на контрола и на загубата на контрол, агорафобия, спазмофилия, храносмилателна система, болести, завършващи на -ит, херпес на устата.



Рана от Несправедливост


Справедливостта се определя като оценяване, признание или уважение на правата и заслугите на всеки един. Следователно човек, който страда от несправедливост, е този, който не се чувства оценен според истинската си стойност, който не се чувства уважаван или който не смята, че получава това, което заслужава. Човек може да страда от несправедливост и когато получава повече от това, което заслужава. Така че травмата от несправедливост може да бъде причинена, защото мислим, че имаме повече материални неща от другите или, обратното, че не получаваме достатъчно.


Пробуждане на травмата: Между четири и шест годишна възраст с родителя от същия пол. Усърден и съвършен. Блокиране на индивидуалността.

Маска: Скован.

Тяло: Изправено, сковано и възможно най-съвършено. Много съразмерно. Закръглени задни части. Тънка талия, пристегната с дреха или колан. Сковани движения. Светла кожа. Стисната челюст. Изправен врат, издаващ гордост.

Очи: Блестящ и жив поглед. Светли очи.

Речник: „няма проблем", „винаги/никога", „много добро/много добре", „много специално", „именно", „точно така", „сигурно", „нали?".


Характер: Перфекционист. Завистлив. Откъсва се от чувствата си. Усърден, за да бъде съвършен. Прекален оптимист. Жив, динамичен. Твърде често доказва правотата си. Трудно му е да поиска помощ. Може да се смее за нищо, за да прикрие чувствителността си. Глас сух и скован. Не допуска, че има проблеми. Съмнява се в изборите си. Сравнява се с най-доброто и с най-лошото. Трудност да получава. Смята за несправедливо да получава по-малко и за още по-несправедливо да получава повече от другите. Трудно му е да си достави удоволствие, без да се чувства виновен. Не зачита границите си, иска много от себе си. Контролира се. Обича реда. Рядко боледува, строг е към тялото си. Холеричен. Хладен и се затруднява да показва обичта си. Обича да изглежда секси.


Най-голям страх: Студенината.


Хранене:Предпочита солените храни пред сладките. Обича хрупкавите неща. Контролира се да не напълнява. Оправдава се и се срамува, когато изгуби контрол.

Възможни болести: Бърнаут (професионално изтощение), липса на оргазъм (жена), преждевременна еякулация или импотентност (мъж), болести, завършващи на -ит като тендинит, бурсит, артрит и т.н., ревматични болки в шията, запек, хемороиди, спазми, кръвообращение, черен дроб, разширени вени, кожни проблеми, невроза, безсъние, лошо зрение.


Започваме да носим дадена маска, след като е активирана определена рана, целта на маската е да се защитим-правим всичко възможно, за да игнорираме раната и да не я усещаме, мислим че като сложим маската, другите няма да видят или да се досетят за нашата рана.


Важността на маската е в зависимост от степента на травмата. Маската представлява тип личност със свойствения за нея характер, тъй като са развити множество убеждения и те ще влияят на вътрешното състояние и на поведенията на човека. Колкото по-тежка е травмата, толкова по-често ще страдаш, което ще ти наложи по-често да носиш маската си.

Ние носим дадена маска, само когато искаме да се предпазим.


Раната се активира по три начина:


  1. Засегнат си от нечие поведение спрямо теб.

2. Изпитваш вина по отношение на някого, като се страхуваш да не го нараниш и да не засегнеш някоя от неговите рани с това което казваш, правиш или възнамеряваш да кажеш и направиш.

3. Страдаш от това, което сам си причиняваш или от начина по който се отнасяш към себе си.


Повече за раните във видеото тук:

262 views0 comments

Komentarai


bottom of page