top of page
  • sinergoetikaelitsa

5-те елемента според китайската медицина

Updated: Nov 6, 2023



Когато древните Учители и Лечители разделили света на Пет големи категории, те направили това, за да се опитат по-разбираемо за останалите да обяснят Мирозданието. Те дали на тези категории имената на природни материали и стихии.


Така се появили Петте Първоелемента: Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. Това, обаче, не са съответните вещества, макар, че включват и тях, но по-скоро, това са метафизически същности, зад които стоят реални сили и енергии.


Именно тези енергии управляват КОСМОСА, ПРИРОДАТА И ЧОВЕКА. Всяко явление и процес в природата и човека могат да бъдат описани чрез тези Пет категории. Те имат своите съответствия в денонощния цикъл – например Дървото отговаря на утрото, в цикъла на човешкия живот пък съответства на детството, в годишния цикъл е Пролетта и т.н.


Всеки орган и система в човешкото тяло също се отнася към някой от тези Елементи. Нещо повече – те могат да бъдат открити във всеки аспект на човешката жизнена дейност. Познавайки тези съответствия и съобразявайки се с тях, ние всъщност влизаме в резонанс с цялата Природа и така започваме да плуваме по течението, а не срещу него.


По този начин и всяко наше намерение, независимо дали то е да отслабнем, да пречистим организма си или да оздравеем, получава мощната подкрепа на всички природни сили. Ние буквално се „вписваме” в този, установен от Духа, Божествен Ред и така придобиваме и Неговата Сила.


На всеки елемент съответстват определени дни, цветове, звуци, както и храни и физиологични дейности в организма, също така, органи, системи, меридиани…всичко намира съответствие в тях.


В енергиен и холистичен аспект емоциите, чувствата са двигателят на енергията.Ако ги изпитваме и освобождаваме здравословно, ще сме в емоционален баланс, но ако излезем от тази хармония, нарушаваме хармонията на енергийните канали.


Според китайската медицина всеки от петте елемента има своите специфични емоции:

-Вода-страх, притеснение,тревога

-Дърво-гняв, негодувание, възмущение, яд, агресия

-Огън-любов, радост, омраза

-Земя-съпричастие, симпатия, емпатия

-Метал-мъка, вина, съжаление


Като човешки същества, ние трябва да изпитваме тези емоции-негативни и позитивни, но много е важно, да ги освобождаваме по правилен и здравословен за нас начин.Но, много често зацикляме в дадени емоции и прекалено дълго стоим в тях, таим ги, потискаме, не си позволяваме да ги споделим и изпитаме, и съответно преизтощаваме елемента към когото принадлежат , съответно повличаме в дисбаланс следващият елемент и така целият организъм е в дисбаланс.


Емоциите са много важна навигационна система за това през какво минаваме и как вървим пътя си.Те ни дават знаци, сигнали, уроци.Единственото, което е важно да превим, е да ги осъзнаваме, да ги разпознаваме и да имаме ефективни техники и методи да се освобождаваме от тях.


За 28 дни всеки от тези Елементи за известно време активира определени енергии в човека и ги управлява.


Седемте емоции: гняв, радост, тревога, премисляне, тъга, страх и шок


Ако в продължние на дълъг период 7-те емоции се проявяват постоянно, те се превръщат в огън. Така блокира Ци, кръвта (сюе) и засягат вътрешните органи (сърцето най-много), и влошават състоянието.


-Гневът включва: възмущение, потиснат гняв, раздразнителност, чувство на неудовлетвореност, ярост, възмущение, горчивина. Гневът причинява стагнация на Ци на черен дроб, стагнация на кръвта, повишаване на Ян на черен дроб и го „запалва“. Гневът причинява симптоми като главоболие, зачервено лице, червен език, високо кръвно налягане.


-Радостта включва: прекомерно вълнение, преувеличен смях през цялото време. Такива състояния пречиняват: горещина в сърцето, дефицит на ин на сърцето витро. Характерни са следните симптоми: мигрена след вълнение, безсъние от прекалено много вълнение.


-Тъгата включва: депресия, чест плач. Прекалената тъга причинява: дефицит на Ци на бля дроб, дефицит на кръвта на сърце. Симптоми са: бледоост, умора, слаб пулс, задух.


-Тревожност и премисляне включва: тревожност, прекалено учене, прекомерна умствена работа, нервност. Причиняват недостиг на Ци на далака, както и Ци на стомаха.Симптомите са: умора, липса на апетит, течни изпражнения, отоци.


-Страхът включва: безпокойство и ирационален страх, реална заплаха, чувство за несигурност. Причиняват дефицит на Ци на бъбрека, дефицит на Ин на бъбрека. Симптоми: при възрастни (безсъние, умора, сърцебиене, пот в покой)


-Шокът включва: внезапен шок (травма, нараняване), психически шок (лоши новини).

Причини: Дефицит на Ци бъбрек и Ци на сърце. Симптоми: пот, внезапно неконтролирано уриниране, замаяност, сухота в устата, безсъзнание.


Елементът Земя-отговаря за мисълта, за разсъжденията и медитацията.Всичко, което се отнася до паметта и по точно до придобиването на житейски опит, зависи от него.Разумът, реализмът, здравомислието се управляват от Земята, а също и тревогите и склонността към предъвкване на мисли.


Елементът Огън-елемента на пламъка, на онова което гори вътре в нас.Това е вътрешното ни горене, без значение дали говорим за страстта или за "Сиянието", за психологическата или за интелектуалната светлина, която разпръскваме.Блясъкът, интелектът, интелегентността на духа, а също и духовността, зависят от този елемент.


Елементът Вода- елемента Вода управлява всичко, което има отношение към дълбинните енергии в нас.Също както подземните води, Водата е дълбинна енергия-мощна, стаена в запасите, но винаги налична. С нея е свързана Енергията на Предците, защото тук става дума за дълбоко лични вътрешни слоеве, вградени в най-дълбоките кътчета на душата ни. Това са нашите"несъзнателни"енергии, нашите индивидуални структурни схеми, върху които е построено битието ни.

Поради всичко това, този елемент се припокрива с всички наше архетипи-обществени, културни, семейни-и всички несъзнателни спомени (за разлика от елемента Земя, който представлява осъзнатите ни спомени и придобитата опитност. Към елемента Вода принадлежат нашите тайни, дълбинни кодове, като например записаното в нашето ДНК или гените ни.


Елемента Дърво- се асоциира с пролетта, т.е с началото на всяко нещо.От него зависи способността ни да поставим началото на нещо ново, проект, действие, въображението ни и творческите ни способности. Нашата гъвкавост,вътрешната ни податливост и мускулния ни тонус се управляват от Дървото. Мечтите също се управляват от този елемент, тъй като като са проявление на "Несъзнаваното"(Вода). Дървото ни предоставя възможност за пътуване както вътре в нас, така и на навън.Всичко, което от външна проява се управлява от Дървото.

От него зависят приятелската обич, уважението към другите, верността, докато страстната любов е към елемента Огън.

Чувството на етичност и спазване на вътрешните закони също са тук. И обратно, страхът от предателство и гневът са проявление на този елемен, когато е в в угроза или равновесието му е нарушено.


Елементът Метал- той управлява всичко, което се отнася до отношенията ни с външния свят. От този елемент зависи способността ни да се защитаваме от опасностите на този свят, да контролираме външната агресия. Металът има отношение и към способността ни да постъпваме рязко "да режем с меч" спрямо нещата, които правим и изборите които взимаме. От Метала зависят трудните, необходими избори, които изискват рязко и категорично прекъсване на отношенията. Именно когато взимаме дръзко решение се опираме на нашия метал. Това е "силовата воля", силово и непоколебимо, твърдо разрязва или в което прониква.








211 views0 comments

Comments


bottom of page