top of page
  • sinergoetikaelitsa

Да излекуваш вътрешното си дете

Да излекуваш вътрешното си дете

Много хора живеят с неосъществените си желания от детството си. Като деца сме били напълно зависими не само по отношение на оцеляването си, но и на получаването на внимание, емоционална топлина и любов. Тъкмо по време на ранното ни детство се зараждат най-неосъществените ни желания.

Опитваме се да ги изпълним по-късно в живота си.

Често го правим като налагаме изисквания върху околните, най-вече върху партньора си.

Детството е етапът, в който нашата личност и манталитет се формират.

Това е фазата, в която всичко, което ни се „предлага“ чрез лоялностите и възпитанието, което получаваме, определя нашето бъдеще, включително и бъдещите ни взаимоотношения.

В тази фаза от живота родителите ни дават всичко, на което са способни, в съответствие с това, което те семите са получавали, докато са израствали – също продукт на техните лоялности и заплитания.

Да обвиняваме родителите си, че не сме получили някои неща, ни превръща в жертва.

Хората, които обвиняват родителите си, обикновено използват тези обвинения като извинение да не поемат отговорност за собствените си провали в живота.

Понякога това е свързано с отмъщение: „не сте ми дали това, от което съм имал нужда, и затова сега животът ми е провален, вие сте виновни за това!“

Има голяма вероятност хората, настроени по този начин, да се окажат наистина „прецакани“ или с „провален живот“.

За много хора изглежда, че е по-лесно да проектират незадоволените си нужди върху външния свят (партньора, приятелите) и предпочитат да обвиняват другите за собствените си емоционални липси.

Милиони хора го правят и това води до пандемичното ниво на партньорските конфликти, които наблюдаваме.

Ако искате да подобрите отношенията си и да подредите живота си, благодарете на родителите си за това, което са успели да ви дадат.

Макар че може и да са се провалили по някакъв начин, те са успели да ви дадат дара на живота и сега вие сами ще се погрижите за останалото.

Тази нагласа ви дава сила и контрол над живота ви.

Един добър начин да се погрижите за себе си е като поемете отговорност за нуждите на вътрешното си дете.

Когато казвам „вътрешно дете“, имам предвид детето, което някога сте били, от раждането си до пълнолетието. Това дете все още живее в нас дори да не си даваме често сметка за това. Всъщност, през повечето време, то е много потиснато, игнорирано и изоставено. В общи линии, това дете представлява нашата уязвимост. Всичките ни неосъществени желания могат да бъдат открити във вътрешното ни дете.

Когато давате на себе си това, от което се нуждаете, и сами запълвате своята емоционална празнина с любов към самите вас, вие развивате истинска отговорност към себе си. И когато правите това, несъмнено подобрявате способността си да се свързвате по по-успешен начин в отношенията си. Започвате сами да градите своя път в живота си, вместо да оставате жертва на обстоятелствата около вас (семейството ви, родителите, възпитанието, партньора…)

Индра Торстен Прейс, из „Излекувай взаимоотношенията си“


7 views0 comments

Comments


bottom of page