top of page
  • sinergoetikaelitsa

Земя Метал Вода Дърво Огън



Елементът Земя-отговаря за мисълта, за разсъжденията и медитацията.Всичко, което се отнася до паметта и по точно до придобиването на житейски опит, зависи от него.Разумът, реализмът, здравомислието се управляват от Земята, а също и тревогите и склонността към предъвкване на мисли.


Елементът Огън-елемента на пламъка, на онова което гори вътре в нас.Това е вътрешното ни горене, без значение дали говорим за страстта или за "Сиянието", за психологическата или за интелектуалната светлина, която разпръскваме.Блясъкът, интелектът, интелегентността на духа, а също и духовността, зависят от този елемент.


Елементът Вода- елемента Вода управлява всичко, което има отношение към дълбинните енергии в нас.Също както подземните води, Водата е дълбинна енергия-мощна, стаена в запасите, но винаги налична. С нея е свързана Енергията на Предците, защото тук става дума за дълбоко лични вътрешни слоеве, вградени в най-дълбоките кътчета на душата ни. Това са нашите"несъзнателни"енергии, нашите индивидуални структурни схеми, върху които е построено битието ни.

Поради всичко това, този елемент се припокрива с всички наше архетипи-обществени, културни, семейни-и всички несъзнателни спомени (за разлика от елемента Земя, който представлява осъзнатите ни спомени и придобитата опитност. Към елемента Вода принадлежат нашите тайни, дълбинни кодове, като например записаното в нашето ДНК или гените ни.


Елемента Дърво- се асоциира с пролетта, т.е с началото на всяко нещо.От него зависи способността ни да поставим началото на нещо ново, проект, действие, въображението ни и творческите ни способности. Нашата гъвкавост,вътрешната ни податливост и мускулния ни тонус се управляват от Дървото. Мечтите също се управляват от този елемент, тъй като като са проявление на "Несъзнаваното"(Вода). Дървото ни предоставя възможност за пътуване както вътре в нас, така и на навън.Всичко, което от външна проява се управлява от Дървото.

От него зависят приятелската обич, уважението към другите, верността, докато страстната любов е към елемента Огън.

Чувството на етичност и спазване на вътрешните закони също са тук. И обратно, страхът от предателство и гневът са проявление на този елемен, когато е в в угроза или равновесието му е нарушено.


Елементът Метал- той управлява всичко, което се отнася до отношенията ни с външния свят. От този елемент зависи способността ни да се защитаваме от опасностите на този свят, да контролираме външната агресия. Металът има отношение и към способността ни да постъпваме рязко "да режем с меч" спрямо нещата, които правим и изборите които взимаме. От Метала зависят трудните, необходими избори, които изискват рязко и категорично прекъсване на отношенията. Именно когато взимаме дръзко решение се опираме на нашия метал. Това е "силовата воля", силово и непоколебимо, твърдо разрязва или в което прониква.






88 views0 comments

Comments


bottom of page